Introduceti o valoare
Inapoi

Pregatiti-va pentru revolutia AI in logistica

Tentaculele inteligentei artificiale (AI) se intind de-a lungul lantului de aprovizionare si incep sa revolutioneze logistica. De unde vine entuziasmul pentru astfel de solutii? Cum poate AI sa ajute flota dumneavoastra de semiremorci si ce ati putea sa faceti pentru a participa la revolutia AI in domeniul logisticii?

Ce este AI?

„Inteligenta artificiala (AI) este un domeniu al informaticii care pune accent pe crearea de echipamente inteligente care functioneaza si reactioneaza la fel ca fiintele umane. Unele dintre activitatile pentru care sunt proiectate calculatoarele cu inteligenta artificiala includ recunoasterea vorbirii, invatarea, planificarea si solutionarea problemelor”. (sursa: Techopedia)

AI si logistica

AI joaca deja un rol important in lantul de aprovizionare. Impactul AI asupra logisticii standard consta in modificarea modului in care bunurile sunt transportate la nivel mondial, fie prin analitica predictiva, fie prin volume mari de date, robotica sau vehicule autonome.

Printre domeniile in care AI revolutioneaza logistica se numara urmatoarele:

  • Previzionare si planificare

AI in combinatie cu puterea volumelor mari de date poate imbunatati in mod semnificativ transparenta si eficienta cu care managerii de logistica previzioneaza cererea si fac planificarile de capacitate, permitandu-le sa fie proactivi in alocarea resurselor. Folosindu-se de AI pentru analizarea dalelor istorice si curente si pentru crearea de date predictive, managerii pot utiliza informatiile colectate pentru a anticipa cerintele in ceea ce priveste numarul de semiremorci si pot mobiliza semiremorcile in locatiile in care este cea mai mare nevoie de ele. Astfel, se reduc costurile de exploatare. In plus, AI poate evalua o situatie legata de resurse si poate recomanda alocarile mult mai repede decat pot operatorii umani. (sursa: Cerasis)

Un caz interesant este cel al UPS, care a utilizat date AI pentru a imbunatati planificarea rutelor vehiculelor sale. A constatat ca, in general, 10% din viraje sunt la stanga. Eliminand virajele la stanga efectuate de soferii sai in traficul pe partea dreapta, a economisit 38 de milioane de litri de combustibil si a livrat cu 350.000 de colete mai mult pe an.  Acest lucru s-a intamplat desi soferilor li s-au planificat rute mai lungi. (sursa: TheConversation)

  • Depozitele si robotica

Datorita utilizarii AI, robotii inlocuiesc din ce in ce mai mult oamenii in operatiunile de gasire, urmarire si transport al stocurilor din depozite. De exemplu, compania Ocado din Regatul Unit a dezvoltat o solutie complexa de depozitare bazata pe roboti pentru lanturile de supermarketuri. Centrul sau automatizat de onorare a comenzilor din Andover, de langa Londra, utilizeaza roboti pentru depozitarea si ridicarea produselor alimentare de-a lungul unei structuri tip grila sau „stup” din aluminiu, angajatii umani ocupandu-se de supraveghere. (sursa: The Verge) Ocado si-a redus timpul onorare a comenzilor de la doua ore in vechiul depozit la intre cinci si 15 minute in cel nou. (sursa: AJOT)

  • Eficienta operationala si servicii pentru clienti

AI poate genera date operative valoroase despre miscarile produselor de-a lungul unui lant de aprovizionare pentru a creste spectaculos eficienta operationala. Aceste cunostinte ajuta organizatiile sa reduca costurile de exploatare si de inventar, raspunzand in acelasi timp mai rapid clientilor si oferind standarde imbunatatite ale serviciilor pentru clienti.

Exemplele de tehnologie bazata pe AI care poate imbunatati operatiunile prezentate in raportul „Inteligenta artificiala in logistica” intocmit de DHL si IBM sunt un robot care sorteaza rapid scrisori, colete si livrari pe paleti si un robot care efectueaza inspectii vizuale ale bunurilor utilizand camere speciale pentru a identifica orice deteriorari sau reparatii necesare.

AI in logistica astazi

Potrivit unui raport al analistilor de la Cerasis, solutiile bazate pe AI in logistica si lanturile de aprovizionare sunt din ce in ce mai numeroase. Tehnologia este disponibila astazi si poate imbunatati semnificativ calitatea datelor fata de nivelurile scazute actuale.  Provocarea este acum reprezentata de deficitul de personal uman cu competentele potrivite pentru utilizarea si valorificarea acestei tehnologii noi si extrem de interesante.  Insa acest lucru cel mai probabil se va schimba, asa cum afirma compania de solutii tehnologice Salient, deoarece 64% dintre directorii din cadrul lanturilor de aprovizionare vad analiza datelor ca pe o prioritate principala pentru organizatiilor lor.

Cum puteti participa la revolutia AI in logistica

Exista cateva actiuni care va pot ajuta sa va alaturati revolutiei AI.

Stephanie Krishnan, director de cercetare la compania de analiza IDC propune trei modalitati prin care puteti incepe sa utilizati AI.

  1. Desi nu se bazeaza strict pe AI, utilizati aplicatii de prelucrare a datelor bazate pe principii economice. De exemplu, daca o comanda, un ordin de livrare si o factura se refera la aceeasi operatiune, automatizati procesul si facilitati efectuarea platii in numarul de zile stabilit in contractele dumneavoastra.
  2. Utilizati AI in aplicatii specifice, precum solutionarea cererilor adresate departamentului de servicii pentru clienti, unde „interfetele conversationale” (chatbots) pot reduce erorile.
  3. Integrati AI in sistemele generale existente, precum ERP sau sistemele de prelucrare a comenzilor.

(sursa: TechWireAsia)

Daca nu doriti sa aveti propria echipa de specialisti AI, puteti instala o solutie AI existenta oferita de furnizori precum Transmetrics si ClearMetal. (sursa: Cerasis)

 

Inchirierea de semiremorci de la TIP intr-o lume a logisticii bazate pe AI

Activitatea principala a TIP Trailer Services este furnizarea de semiremorci in sistem de inchiriere sau leasing operational, ceea ce poate ajuta flotele de semiremorci ale clientilor nostri sa devina mai flexibile pentru gestionarea noilor oportunitati intr-o lume a logisticii si lanturilor de aprovizionare bazate pe AI.

Flota TIP are aproximativ 70.000 de unitati. Oferim servicii de inchiriere de semiremorci pentru nevoi pe termen scurt. Contractele de inchiriere sunt incheiate pentru o perioada initiala de pana la 12 luni. Acestea includ servicii de mentenanta furnizate prin atelierele noastre si asistenta rutiera in numeroase tari prin reteaua noastra la nivel european care opereaza non-stop. Clientii pot contracta semiremorci si prin leasing operational, cu solutii de finantare flexibile, inclusiv leasing pe termen lung si contracte de sales and leaseback. In plus, clientii pot inchiria sau contracta pe termen lung de la noi vehicule utilitare electrice usoare (eLCV-uri) si anumite camioane. 

Pentru mai multe informatii privind modul in care TIP va poate oferi mai multa flexibilitate prin serviciul de inchiriere de semiremorci pentru a va ajuta sa participati la revolutia AI in domeniul logisticii, va rugam sa ne contactati.

                                

2019/10/04

Distribui?i acest articol de ?tiri

TIP Updates

Receive important TIP updates!

Fill in the field below with your email to receive latest information from TIP in the future

Prin transmiterea acestui formular, sunt de acord ca TIP va procesa datele mele conform cu declaratia privind protectia datelor personale a TIP.

Articole cu stiri similare

"COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei..."

COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei TIP

2020/03/23

"Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru..."

Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru parteneri

2020/03/18

"Consecintele Brexitului pentru industria transporturilor"

La 1 februarie 2020, Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana. Ce urmeaza acum este o perioada de tranzit...

2020/02/26