Introduceti o valoare
Inapoi

Oportunitatea de livrare „Ultimul Kilometru”

Daca activitatea dumneavoastra principala este livrarea marfurilor de la depozitul A la depozitul B, v-ati gandit vreodata sa faceti si livrarea pe ultima mila? TIP va poate ajuta sa valorificati acest segment al lantului de aprovizionare cu flota sa de vehicule utilitare electrice usoare (eLCV-uri).

Arena logisticii profitabile

Livrarea pe ultimul kilometru este etapa finala a procesului de livrare a coletelor de la un centru de distributie sau o unitate similara pana la utilizatorul final, pe ultimul kilometru sau mai mult.

Previziunile privind piata livrarilor pe ultima mila pentru perioada 2019-2024 au indicat o cifra de 30,2 miliarde USD in 2018, fiind asteptata o crestere la 47 de miliarde USD pana in 2024, cu o rata anuala de crestere compusa (CAGR) de 9,3 % intre 2019 si 2024.

Cercetarile efectuate de Business Insider arata ca livrarea pe ultima mila este partea cea mai costisitoare a procesului de expediere, reprezentand 53 % din costul total. Nu este surprinzator ca exista multe oportunitati care pot fi valorificate de managerii flexibili si inovatori de logistica si ai flotelor de remorci.

Provocari

Exista mai multe provocari ale livrarilor pe ultimul kilometru. Cresterea industrializarii in detrimentul agriculturii a condus la o migratie a populatiei lumii de la viata rurala la cea urbana, in prezent 55 % din cei 7,53 miliarde de locuitori ai planetei locuind in orase. (sursa: Banca Mondiala) Pe masura ce orasele se dezvolta, industria transportului si logisticii trebuie sa gaseasca modalitati mai inteligente de a livra marfuri in centre urbane din ce in ce mai populate, cu un trafic din ce in ce mai aglomerat si din ce in ce mai populate. Alte obstacole in ceea ce priveste centrele urbane includ lipsa spatiilor unde coletele sa fie descarcate si timpul limitat in care companiile de transport rutier pot face acest lucru.

In paralel, interesul in ceea ce priveste logistica pe ultima mila a crescut spectaculos, stimulat de efectul Amazon. Amazon si alti expeditori le promit clientilor lor livrari rapide, inclusiv in aceeasi zi pentru unele articole, la un pret premium. Consumatorii achizitioneaza volume din ce in ce mai mari de bunuri online.

Solutii inovatoare

Din fericire, atractivitatea pietei livrarii pe ultima mila a generat o multitudine de solutii inovatoare pentru companiile care intentioneaza sa o valorifice. Acestea variaza de la solutii low-tech, cum ar fi trimiterea pe teren a unei echipe care sa livreze coletele personal pe ultima mila, pana la solutii high-tech cu vehicule utilitare electrice usoare si roboti autonomi.  Iata cateva exemple:

 • Utilizarea oamenilor. Compania auto Ford a derulat in Londra un proiect in care a utilizat un program intern de stabilire a rutelor si de logistica, MoDE:Link, care directiona furgonetele catre punctele centrale de livrare, de unde curierii transportau coletele pe jos, in trolere, pe ultima mila.
 • Crearea de micro-huburi si externalizarea catre public. O echipa de cercetare de la Cranfield University (Regatul Unit) a recomandat retailerilor sa creeze si sa partajeze un „micro-hub” cu o zona de deservire acoperind un cartier rezidential pe o raza de 3 km de la hub. Echipa a propus, de asemenea, si un model de livrare pe ultima mila bazat pe externalizare catre public in care livrarile sa fie efectuate de agenti care devin soferi la cerere. (sursa:org)
 • Transformarea magazinelor locale in centre de distributie. Numeroase magazine locale dezvolta surse paralele de venituri devenind depozite unde companiile de transport pot lasa coletele, iar consumatorii le pot colecta. Acest lucru se intampla si la nivelul marilor branduri de retail, cazurile recente incluzand cumpararea de catre Amazon a magazinelor Whole Foods Market in 2017 pentru a-si stabili o prezenta in domeniul distributiei in mai multe centre urbane (sursa: com) si, mai recent, anuntul facut de lantul german de supermarketuri Lidl privind acordul de cooperare cu Deutsche Post DHL Group pentru a adauga magazinelor sale 500 de puncte de ridicare DHL (Packstations), de unde clientii pot sa isi ridice achizitiile online. (sursa: Freightwaves)
 • Lasarea livrarii in seama vehiculelor conduse de inteligenta artificiala, inclusiv vehicule autonome, drone si roboti. Academy of Robotics din Regatul Unit a facut recent o demonstratie cu vehiculul sau Kar-go, primul vehicul autonom din Europa conform cu cerintele rutiere, conceput in mod specific pentru livrarile pe ultima mila. Compania sustine ca un important retailer chinez este interesat de acest vehicul, care va f testat pe soselele din Regatul Unit pana la jumatatea trimestrului al patrulea din 2019. (sursa: EE Times)

Un alt vehicul autonom interesant aflat in faza conceptuala este un vehicul electric autonom al start-up-ului israelian REE, care a instalat toate componentele gasite anterior sub capota in roti, reducand astfel amprenta, greutatea si consumul de energie al vehiculului. Acest vehicul permite, de asemenea, numeroase configuratii ale sasiului.

Amazon a testat un robot electric autonom de livrare, numit „Scout” pentru transportul coletelor la locuintele din Snohomish County, Washington. (sursa: Motortransport.co.uk)

 • Trecerea catre alimentarea electrica. Firma de consultanta Last Mile Experts este de parere ca vehiculele electrice sunt viitorul livrarii pe ultima mila. Consultantii acesteia afirma ca vehiculele electrice sunt mai bune pentru mediu, necesita mentenanta mai putin costisitoare si consuma mult mai putina energie decat echivalentele lor alimentate cu combustibili fosili. Vehiculele electrice sunt mai confortabile pentru soferi, deoarece sunt usor de pornit si usor de condus. (sursa: CleanTechnica)

Gama de eLCV-uri a TIP pentru livrarile pe ultimul kilometru

In plus fata de inchirierea si leasingul de semiremorci, TIP Franta poate acum sa ofere clientilor sai eLCV-uri pentru livrarile pe ultima mila, pe baza de contracte de inchiriere pe termen scurt, de pana la un an, pana la contracte de leasing pe termen lung (de la 1 la 10 ani).

Gama de eLCV-uri a TIP include vehicule cu capacitati de la 6 la 20 m³, cu sau fara usa spate. Printre modelele disponibile se numara:

 • Nissan Voltia – Acesta are o sarcina utila de 600 kg, o autonomie de 200 km la o incarcare a bateriei si o capacitate intre 6 si 8 m³.
 • Renault Kangoo ZE Maxi – Acesta are o sarcina utila de 650 kg, o autonomie de 200 km la o incarcare a bateriei si o capacitate intre 3 si 6 m³.
 • Nissan eNV200 – Acesta are o sarcina utila de 750 kg, o autonomie de 200 km la o incarcare a bateriei si o capacitate de 4 m³.
 • Maxus EV80 – Acesta are o sarcina utila de 950 kg, o autonomie de 180 km la o incarcare a bateriei si o capacitate intre 10,2 si 18 m³.
 • Renault Master Zmaster ZE – Acesta are o sarcina utila de 975 kg, o autonomie de 80 km la o incarcare a bateriei si o capacitate intre 8 si 13 m³.
 • BD Auto eDucato (furgoneta) – Acesta are o sarcina utila de 1267 kg, o autonomie de 80 km la o incarcare a bateriei si o capacitate intre 12 si 20m³.

Contractele de inchiriere si leasing includ servicii de mentenanta si reparatii. Clientii beneficiaza de experienta vasta a TIP in administrarea flotelor, de reteaua acesteia de ateliere de pe tot teritoriul Frantei, care poate oferi service vehiculelor electrice si de serviciul de asistenta rutiera la nivel european. TIP aduce, de asemenea, expertiza in raportare si mentenanta cu acces la distanta prin telematica.

TIP poate prelua si revinde vehiculul dumneavoastra utilitar conventional, pe baza unei optiuni de schimb partial.

Profitati de oportunitatile livrarii pe ultimul kilometru cu TIP

Pentru mai multe informatii despre modul in care puteti valorifica oportunitatile livrarii pe ultima mila prin oferta de eLCV-uri a TIP, va rugam sa contactati managerul dumneavoastra local TIP Trailer Services utilizand acest formular.

2019/09/02

Distribui?i acest articol de ?tiri

TIP Updates

Receive important TIP updates!

Fill in the field below with your email to receive latest information from TIP in the future

Prin transmiterea acestui formular, sunt de acord ca TIP va procesa datele mele conform cu declaratia privind protectia datelor personale a TIP.

Articole cu stiri similare

"COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei..."

COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei TIP

2020/03/23

"Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru..."

Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru parteneri

2020/03/18

"Consecintele Brexitului pentru industria transporturilor"

La 1 februarie 2020, Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana. Ce urmeaza acum este o perioada de tranzit...

2020/02/26