Introduceti o valoare
Inapoi

Fiti intotdeauna pregatiti pentru situatii neprevazute

Factorii de decizie din intreaga lume dezvolta planuri de contingenta pentru gestionarea unor eventuale situatii de urgenta, precum impactul dintre un asteroid si planeta noastra, sau perturbari ale Olimpiadei din 2020. Dumneavoastra ati pregatit un plan de contingenta in cazul unor defectiuni neasteptate ale semiremorcilor?

Planuri de contingenta

„Un plan de contingenta este un set de masuri conceput pentru a ajuta o organizatie sa reactioneze in mod eficient la evenimente sau situatii importante care pot surveni in viitor”.  (sursa: whatis.com) In limbajul specific managementului, aceste situatii neprevazute sunt denumite prin intermediul unor termeni „exotici”, precum evenimente de tip „lebada neagra”, „amenintari asimetrice”, dar si cu ajutorul unor concepte mai putin elaborate, precum „surprize”.

Asteroizi si olimpici

Printre exemplele recente de planuri de contingenta se numara:

  • NASA si Agentia federala pentru managementul situatiilor de urgenta din SUA, in colaborare cu parteneri internationali, precum Agentia spatiala europeana si Reteaua internationala de avertizare privind asteroizii, au elaborat un scenariu de reactie in cazul unui asteroid aflat pe o traiectorie de coliziune cu Pamantul. Cercetatorii estimeaza ca probabilitatea de coliziune cu Pamantul a unui asteroid, a unei comete sau a unui obiect neidentificat va fi de 1 la 100 in anul 2027. (sursa: Techcrunch)
  • Organizatorii Jocurilor Olimpice din 2020 de la Tokyo dezvolta planuri de contingenta pentru a fi pregatiti in cazul unui eventual atac terorist, atac cibernetic, cutremur sau val de canicula pe parcursul desfasurarii Olimpiadei. Printre masurile de precautie pe care le vor lua se numara implementarea unui sistem de recunoastere faciala pentru voluntarii care vor contribui la desfasurarea evenimentului si instalarea unor aspersoare de-a lungul traseului unde se va desfasura maratonul, intrucat perioada in care vor avea loc Jocurile este in mod normal una caniculara in Japonia. (sursa: Japan Times)
  • Brexit este un subiect care a preocupat foarte multe persoane din domeniul transportului si cel logistic. De exemplu, Portul Rotterdam a anuntat la sfarsitul lunii martie 2019 un plan de contingenta in eventualitatea unui „Brexit fara acord”. Acesta include crearea a cinci spatii de parcare care sa asigure loc pentru stationarea unui numar de pana la 700 de vehicule grele pentru transport de marfuri la terminalele de feribot si pentru transport maritim pe distante scurte din Rotterdam, pentru a permite desfasurarea procedurilor vamale care, in opinia reprezentantilor Portului, ar fi mai lente si mai solicitante decat in prezent. (sursa: Fwd News)

O abordare bazata pe „meta-disponibilitate”

Evenimentele neprevazute au adeseori consecinte neprevazute. Consultantii PwC recomanda organizatiilor sa adopte o abordare bazata pe „meta-disponibilitate”, prin utilizarea „capacitatii lor intrinseci de a gestiona orice situatii de criza care pot aparea”. In acest scop, organizatiile trebuie sa isi dezvolte capacitatea de a evalua starea de iminenta a unui eveniment neprevazut, de a reactiona rapid si de a lua masuri in mod prompt. Pentru a ajunge la acest nivel, acestea trebuie sa demonstreze flexibilitate si sa efectueze simulari ale unor astfel de evenimente. (sursa: Strategy & Business)

Planuri de contingenta pentru flotele de semiremorci

Defectarea in mod neasteptat a unei semiremorci prezinta o probabilitate mai mare decat o eventuala coliziune cu Pamantul a unui asteroid (1 la 100 pana in anul 2027). Aceste defectiuni neprevazute ale semiremorcilor pun in pericol conducatorii auto si siguranta acestora si afecteaza veniturile generate de flota de rsemiemorci, precum si reputatia companiei in fata partenerilor dumneavoastra. Este util sa elaborati un plan de contingenta pentru flota dumneavoastra, in cazul in care nu ati facut deja acest lucru.

PwC atrage atentia asupra faptului ca, efectuand un numar prea mare de analize de risc, companiile isi pot complica in mod inutil activitatea. In cazul flotelor de semiremorci, ca parte a abordarii bazate pe „meta-disponibilitate”, elaborarea planurilor de contingenta nu trebuie sa fie un proces prea dificil, ci, mai degraba, unul care sa se concentreze asupra a doua elemente esentiale. Pe de o parte, este vorba despre instituirea unei proceduri in cazul defectarii in mod neasteptat a unei semiremorci, pentru a asigura solutionarea incidentului intr-un mod cat mai sigur si mai rapid posibil. A doua masura se refera la derularea unui program de intretinere preventiva. 

Procedura in cazul defectarii unei semiremorci

Stabiliti o procedura care este initiata in mod automat, inclusiv o lista a persoanelor de contact din cadrul organizatiei dumneavoastra, pe care soferii ar trebui sa le contacteze pentru asistenta imediata, precum si din cadrul serviciilor de asistenta rutiera pentru situatii de urgenta. De asemenea, ar trebui sa existe un protocol care sa defineasca factorii care ar trebui sa adopte deciziile cruciale in functie de tipurile de defectiuni survenite, precum si eventualele resurse care ar putea fi necesare (conducatorul auto si trusa de scule de baza, in cazul reparatiilor simple, serviciile pentru situatii de urgenta, atelierul de reparatii de la nivel local, alocarea unei remorci de schimb etc.), locul si momentul, precum si cat de rapid trebuie alocate acestea. De asemenea, va trebui sa avertizati clientii cu privire la eventualele intarzieri.

Totodata, aceasta procedura ar trebui sa vizeze siguranta imediata a soferului in cazul defectarii unei semiremorci. Acest lucru include scoaterea de pe carosabil a remorcii intr-un mod cat mai sigur posibil si activarea luminilor de avarie, precum si amplasarea triunghiurilor reflectorizante. Soferul trebuie sa incerce sa determine cauza defectiunii si trebuie sa fie echipat cu sculele si piesele de schimb corespunzatoare pentru efectuarea unor reparatii de baza.

Stabiliti o procedura pentru manipularea marfurilor speciale, inclusiv animale, produse refrigerate si substante chimice periculoase. (sursa: drivingtests.co.nz)

Intretinerea preventiva a semiremorcilor

O modalitate de reducere la minim a defectiunilor neasteptate ale remorcilor si ale camioanelor este realizarea de catre conducatorul auto a unei inspectii, inainte de a pleca pe traseu, inclusiv la nivelul componentelor mecanice-cheie ale vehiculului, precum frane, pneuri, oglinzi si lumini. De asemenea, soferul ar trebui sa verifice daca incarcatura este fixata in siguranta si distribuita in mod optim. In plus, administratorii de flote si conducatorii auto trebuie sa actioneze conform informatiilor transmise de catre sistemele telematice si de monitorizare a presiunii pneurilor.

O alta masura importanta este furnizarea unor servicii de intretinere preventiva in regim externalizat pentru flota dumneavoastra de semiremorci, de catre o companie precum TIP. Aceste servicii previn defectarea remorcilor, maximizand astfel capacitatea acestora de livrare a marfurilor catre clienti. Majoritatea problemelor care afecteaza semiremorcile sunt legate de intretinere si pot fi evitate intr-o maniera mai eficienta din punct de vedere al costurilor inainte de a pleca pe traseu, comparativ cu situatia in care problema neprevazuta ar fi identificata in timpul deplasarii. 

Noi putem dezvolta un program de intretinere preventiva adecvat necesitatilor dumneavoastra. Acesta poate include

  • verificari regulate ale echipamentelor si inspectii la nivelul franelor, axelor si caroseriei semiremorcii, in functie de recomandarile producatorilor, numarul preconizat de kilometri parcursi anual, datele privind istoricul vehiculului si datele de analiza predictiva furnizate de senzorii conectati la sistemele dumneavoastra telematice;
  • inspectii tehnice periodice;
  • gestionarea lucrarilor de intretinere si reparatii;
  • servicii de intretinere a anvelopelor;
  • service pentru semiremorci frigorifice;
  • service pentru lifturi.

Un alt beneficiu este apartenenta la programul TIP de asistenta rutiera non-stop la nivel european.

Prin intermediul serviciilor de inchiriere sau leasing, TIP va poate oferi acces in mod flexibil la noi modele de semiremorci care, din punct de vedere statistic, prezinta o probabilitate mai redusa de defectare neprevazuta decat modelele mai vechi uzate. Pentru a afla mai multe despre modul in care TIP va poate ajuta sa minimizati rata de defectare neprevazuta a semiremorcilor dumneavoastra si sa maximizati timpul de functionare al acestora, va rugam sa ne contactati.

2019/07/24

Distribui?i acest articol de ?tiri

TIP Updates

Receive important TIP updates!

Fill in the field below with your email to receive latest information from TIP in the future

Prin transmiterea acestui formular, sunt de acord ca TIP va procesa datele mele conform cu declaratia privind protectia datelor personale a TIP.

Articole cu stiri similare

"COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei..."

COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei TIP

2020/03/23

"Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru..."

Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru parteneri

2020/03/18

"Consecintele Brexitului pentru industria transporturilor"

La 1 februarie 2020, Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana. Ce urmeaza acum este o perioada de tranzit...

2020/02/26