Introduceti o valoare
Inapoi

Cum va alaturati lantului de aprovizionare circular

Intr-un raport recent referitor la principalele tendinte in domeniul logisticii in 2019, analistii de la Cerasis au identificat tendinta emergenta a „lantului de aprovizionare circular”. Conceptul este recent. Pentru a prospera in acest mediu nou, flotele de semiremorci si companiile de logistica vor trebui sa isi reanalizeze modelele si strategiile de afaceri, sa isi modernizeze procesele digitale si sa isi consolideze capacitatile de gestionare a riscurilor, precum si sa dezvolte o mai mare rezistenta in propriul lant de aprovizionare. 

Ce este un lant de aprovizionare circular?

Actualele lanturi de aprovizionare sunt liniare, ducand produsele de la stadiul de materii prime prin productie, vanzari si distributie, pana la eliminarea acestora la sfarsitul duratei de viata, ca deseuri. Lantul de aprovizionare circular inchide bucla si transforma deseurile de produse inapoi in materii prime in scopul reciclarii si sustenabilitatii. Lantul de aprovizionare circular reprezinta o parte esentiala a „economiei circulare”.

Economia circulara

O „economie circulara” sau „circularitate” se refera la un „sistem economic care are drept scop minimizarea deseurilor si valorificarea la maximum a resurselor”. (sursa: Consultancy.eu) Interesul in dezvoltarea unei economii circulare este generat de mai multi factori, principalul fiind nevoia de imbunatatire a impactului pe care economiile noastre capitaliste orientate catre crestere il au asupra mediului, nevoia de reducere a deseurilor si de imbunatatire a mediului si sustenabilitatii.

Alte presiuni care incurajeaza economia circulara sunt preocuparile ridicate de mileniali si de membrii generatiei Z in legatura cu schimbarile climatice si perceptia ca acestia sunt mai putin interesati decat generatiile anterioare de consumerism si de beneficiile cumpararii comparativ cu cele are inchirierii produselor.  Acest aspect din urma a determinat un interes sporit fata de ofertele de „produse sub forma de servicii”, precum Uber, serviciul de inchiriere de articole vestimentare din SUA „Rent the Runway” si, in context industrial, serviciul externalizat al GE de inchiriere a motoarelor sale de avioane „time on wing”. (sursa: GE Digital)

Fundatia Ellen Macarthur, un lider de opinie in ceea ce priveste economia circulara, afirma urmatoarele „Privind dincolo de modelul extractiv actual preluare-fabricare-eliminare, economia circulara urmareste o redefinire a cresterii, axandu-se pe beneficiile pozitive la nivelul intregii societati. Aceasta inseamna decuplarea progresiva a activitatii economice de consumul resurselor finite si proiectarea eliminarii deseurilor din sistem.”

Circularitatea profitabila

Salvarea planetei prin economia circulara poate genera noi oportunitati, beneficii la nivelul societatii si o crestere substantiala a intreprinderilor noi. De exemplu:

  • Economia circulara va adauga 4,5 trilioane USD la economia globala pana in anul 2030 si va crea sute de mii de noi locuri de munca. (sursa: GE Digital)
  • Firma de consultanta Oliver Wyman considera ca transformarea economiei olandeze intr-o economie bazata pe un model economic circular va crea beneficii semnificative in plus fata de faptul ca la nivel national, consumul va deveni unul sustenabil. Aceasta schimbare va scadea numarul de bunuri noi cu valoare mare si va crea o piata mult mai larga de bunuri noi si second-hand care va fi compensata de cresterea cheltuielilor din alte parti ale economiei pe diferite tipuri de bunuri si servicii. O trecere la o economie circulara va adauga intre 5,7 miliarde EUR si 31 de miliarde EUR in economia olandeza, creand in acelasi timp intre 14.000 si 83.000 de noi locuri de munca. (sursa: eu)
  • Schneider Electric, o companie specializata in managementul energiei si in automatizare utilizeaza componente reciclate pentru a crea produse care la randul lor sunt reciclabile. Compania prelungeste si mai mult durata de viata a produselor prin leasing si utilizare contra cost, precum si prin programe ciclice de primire inapoi a produselor (pentru o noua reciclare) in cadrul lantului sau de aprovizionare. 12 % din veniturile Schneider Electric provin din activitati circulare. Aceste activitati vor economisi 100.000 de tone metrice de resurse primare in perioada 2018-2020. (sursa: WEForum)
  • Close the Loop, o companie australiana, recupereaza valoare din cartuse uzate de imprimanta si din materiale plastice moi. Amesteca aceste materiale cu asfalt si sticla reciclata pentru a construi drumuri care rezista cu pana la 65 % mai mult decat asfaltul traditional. (sursa: WEForum)

Castigatorii din domeniul logisticii

Mark McArthur, directorul general pentru America de Nord al Alpega Group, „singurul furnizor de servicii si software la cerere pentru managementul transportului” subliniaza ca economia circulara urmareste sa reduca impactul lantului de aprovizionare asupra mediului. Pe masura ce clientii prefera din ce in ce mai mult sa cumpere bunuri produse prin procese sustenabile, aceste intreprinderi, inclusiv firmele de logistica si transport, care combina responsabilitatea sociala a intreprinderilor cu expertiza in domeniul managementului lantului de aprovizionare, vor fi castigatorii.  (sursa: SCMR)

Ca parte a „inchiderii buclei” in cadrul lantului de aprovizionare, companiile de transport vor trebui, de exemplu, sa utilizeze ambalaje de transport returnabile sau reutilizabile. Rolul jucat de tehnologiile digitale, precum inteligenta artificiala, analitica predictiva si blockchain in lantul de aprovizionare circular va creste ca importanta pe masura ce flotele de semiremorci, companiile de logistica, expeditorii si clientii colaboreaza pentru cresterea transparentei datelor lor, pe masura ce vor partaja aceste date cu mai mare disponibilitate cu alti membri ai lantului de aprovizionare si vor pastra evidenta parcursului bunurilor lor prin sisteme digitale. Acest lucru va imbunatati rezistenta lantului de aprovizionare, va creste oportunitatile de generare de venituri si va reduce riscurile pentru participantii la acesta.

Cazul de utilizare a circularitatii Panalpina

Compania de logistica Panalpina a facut o miscare interesanta in directia circularitatii prin managementul nu doar al lanturilor de aprovizionare, ci si al ciclurilor de viata ale produselor. Panalpina gestioneaza ciclul de viata complet al produselor pentru o companie de social media, gasind si cumparand materiale de baza precum servere, comutatoare, dispozitive USB de la furnizori, pe care le prelucreaza, ambaleaza, configureaza si testeaza, expediindu-le apoi clientilor companiei de social media din intreaga lume. Aceasta gestioneaza, de asemenea, operatiunile de reconstructie si reparatie, precum si retururile acestui client. (sursa: The Loadstar)

Initiativele UE

Proiectul NexTrust finantat de UE, care reuneste 31 de organizatii partenere pentru stimularea colaborarii in sectorul logisticii, in vederea cresterii eficientei si sustenabilitatii logisticii la nivel european.

Inchiriere remorci TIP 

Activitatea principala a TIP Trailer Services este furnizarea de remorci in sistem de inchiriere sau leasing, ceea ce poate ajuta flotele de semiremorci ale clientilor nostri sa devina mai flexibile, pentru gestionarea noilor oportunitati in cadrul lantului de aprovizionare circular. Flota noastra este alcatuita din aproximativ 70.000 de unitati. Oferim servicii de inchiriere de semiremorci pentru nevoi pe termen scurt. Contractele de inchiriere sunt incheiate pentru o perioada initiala de pana la 12 luni. Acestea includ servicii de mentenanta furnizate prin atelierele noastre si asistenta rutiera in numeroase tari prin reteaua noastra la nivel european. Clientii pot inchiria semiremorci prin leasing operational cu solutii de finantare flexibile, inclusiv leasing pe termen lung si contracte de vanzare si reinchiriere. De asemenea, prin intermediul nostru, clientii pot inchiria vehicule utilitare electrice usoare (eLCV-uri) si anumite tipuri de camioane. 

Pentru mai multe informatii privind modul in care TIP va poate oferi mai multa flexibilitate prin serviciul de inchiriere de semiremorci pentru a va ajuta sa obtineti mai multe relatii comerciale in cadrul lantului de aprovizionare, va rugam sa ne contactati.

2019/08/16

Distribui?i acest articol de ?tiri

TIP Updates

Receive important TIP updates!

Fill in the field below with your email to receive latest information from TIP in the future

Prin transmiterea acestui formular, sunt de acord ca TIP va procesa datele mele conform cu declaratia privind protectia datelor personale a TIP.

Articole cu stiri similare

"COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei..."

COVID-19: Actualizare zilnică privind disponibilitatea sucursalei TIP

2020/03/23

"Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru..."

Masuri TIP impotriva infectiilor Coronavirus – informatii pentru parteneri

2020/03/18

"Consecintele Brexitului pentru industria transporturilor"

La 1 februarie 2020, Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana. Ce urmeaza acum este o perioada de tranzit...

2020/02/26